Acute virale bronchiolitis
Informatie en advies voor ouders
Acute virale bronchiolitis is een veelvoorkomende infectie die de luchtwegen van kinderen onder de twee jaar aantast. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV), maar andere virussen kunnen ook verantwoordelijk zijn en worden niet altijd gedetecteerd door tests. Symptomen van bronchiolitis zijn onder andere een verstopte neus, hoesten, koorts, piepende ademhaling, ademstilstanden, ademhalingsproblemen, voedingsproblemen en vermoeidheid. Sommige kinderen lopen een groter risico, waaronder baby's jonger dan drie maanden, te vroeg geboren baby's en baby's met bestaande gezondheidsproblemen.
Als uw kind symptomen van bronchiolitis vertoont, is het belangrijk om te weten hoe u thuis voor hem kunt zorgen.
Hier zijn enkele nuttige tips:
- Thuismonitoring: Let op tekenen van ademhalingsmoeilijkheden, zoals aanhoudend snel ademen, tekenen van intrekking (samentrekking van de spieren tussen de ribben tijdens het ademen) of ademstilstanden. Let ook op verminderde voeding ondanks frequente voedingen, overmatige vermoeidheid, bleekheid of aanhoudende koorts. Als u een van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om contact op te nemen met uw arts of kinderarts voor verdere adviezen.
- Thuiszorg: Geef regelmatig neuszorg door voor elke maaltijd een zoutoplossing te gebruiken. Dit helpt de neus van uw kind vrij te maken en vergemakkelijkt de ademhaling. Zorg er ook voor dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt door de voedingen te verdelen. Geef hem kleinere hoeveelheden melk vaker om uitdroging te voorkomen. Behandel indien nodig de koorts van uw kind met geschikte kindermedicijnen en volg de instructies van de fabrikant.
- Medische hulp: Als u aanhoudende zorgen heeft over de toestand van uw kind, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of kinderarts. Als u ze niet kunt bereiken, weet dan dat er 24/7 kinderartsen op de spoedeisende hulp beschikbaar zijn om u te helpen.
Het is essentieel om uw kind nauwlettend in de gaten te houden en passende maatregelen te nemen voor zijn herstel.