Chronische pijn bij kinderen: Een onzichtbare plaag
Chronische pijn bij kinderen en adolescenten wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een realiteit die bijna 30% van de schoolgaande jeugd raakt.
Of het nu gaat om aanhoudende hoofdpijn, terugkerende buikpijn of hardnekkige musculoskeletale pijn, deze klachten duren langer dan drie maanden en verstoren het dagelijks leven aanzienlijk.
In de ernstigste gevallen gaan de gevolgen verder dan enkel fysiek ongemak: getroffen kinderen verzuimen vaak van school, stoppen met sportactiviteiten en verliezen het contact met hun leeftijdsgenoten. Ouders, die vaak machteloos staan tegenover het lijden van hun kind, ervaren zelf ook eenzaamheid en angst omdat ze niet weten hoe ze hun kind kunnen helpen.
Chronische pijn is niet terug te voeren tot één enkele oorzaak, maar is het resultaat van een complexe interactie tussen biologische, psychologische en sociale factoren
Om deze onzichtbare plaag aan te pakken, zet het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF) zich sinds 2015 in met een baanbrekend revalidatieprogramma dat is gebaseerd op de zogenoemde biopsychosociale benadering. Deze multidimensionale strategie erkent dat chronische pijn niet het gevolg is van één enkele oorzaak, maar voortkomt uit een complexe interactie van biologische, psychologische en sociale factoren. Daarom vereist het een multidisciplinaire evaluatie en een gepersonaliseerde aanpak.
Een multidisciplinair team voor multidimensionale pijn
Het team voor chronische pijn bij kinderen van het HUDERF bestaat uit kinderartsen, een arts voor fysische geneeskunde, een kinderpsychiater, psychologen en een verpleegkundige, die samenwerken met andere ziekenhuisdiensten, zoals pediatrie, anesthesiologie, chirurgie en kinesitherapie. Hun missie is om de vele factoren te identificeren die chronische pijn in stand houden, kinderen te helpen de mechanismen ervan te begrijpen via psycho-educatieve consulten, en samen met hen en hun ouders een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen.
In het UHUDERF omvat de therapeutische gereedschapskist farmacologische middelen om de symptomen te verlichten, fysieke technieken en psychocorporale benaderingen zoals hypnose, ontspanning, meditatie en hartcoherentie. Deze methoden zijn erop gericht om lichaam en geest te heropvoeden, zodat het kind weer controle krijgt over zijn of haar pijn.
Groep workshops om pijn te leren beheersen
De innovatie van het HUDERF ligt ook in de organisatie van collectieve sessies, waarin kinderen en adolescenten samen technieken leren om pijn te beheersen. Deze workshops bieden niet alleen waardevolle vaardigheden, maar creëren ook een ruimte voor uitwisseling en solidariteit, waar iedereen zich begrepen en gesteund voelt door zijn leeftijdsgenoten.
Een kindertijd teruggeven aan degenen die lijden
De strijd tegen chronische pijn bij kinderen betekent niet alleen het bestrijden van een symptoom, maar ook het herstellen van de levenskwaliteit van jonge patiënten. Chronische pijn, met zijn ongrijpbare aard en vele gevolgen, verdient erkenning als een prioriteit voor de volksgezondheid. De vooruitgang die bij het HUDERF is geboekt, toont aan dat het mogelijk is om concrete oplossingen te bieden en, vooral, elk kind de kans te geven om weer een rustiger dagelijks leven te herontdekken.
Het pijnteam:
- Dr. Christine Fonteyne, kinderarts
- Dr. Tania Mahler, kinderarts
- Dr. Anne-Charlotte Morere, kinderpsychiater
- Dr. Costanza Lombardo, fysische geneeskunde en revalidatie
- Mevrouw Harmony Dussart, klinisch psychologe
- Mevrouw Nathalie Andersson, pediatrische verpleegkundige
Contact e-mailadres: urd [at] hubruxelles [dot] be