Neuropediatrie

De missie van onze afdeling is kinderen de best mogelijke zorgverlening te bieden via een multidisciplinaire en humanistische aanpak. De afdeling wil heel het medische en paramedische team een stimulerende en respectvolle werkomgeving aanbieden. Uitmuntendheid op klinisch, wetenschappelijk en onderwijsniveau is hierbij de drijvende kracht. Tot slot hechten wij als tertiair centrum bijzondere aandacht aan de communicatie met kinderartsen en huisartsen die ons hun vertrouwen schenken door hun patiënten voor gespecialiseerd advies naar ons te sturen. 

Onze specialisaties

EPILEPSIE

De pediatrische eenheid voor therapieresistente epilepsie maakt deel uit van het EpiKids Neuro-Center, een geïntegreerd centrum dat de expertise bundelt van de teams van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola en het UZ Erasme. Dit centrum biedt een volledige en gepersonaliseerde aanpak van pediatrische epilepsie, met bijzondere aandacht voor de actieve betrokkenheid van het kind en zijn of haar gezin in het zorgtraject.

Dankzij een gespecialiseerd multidisciplinair team staat het kind centraal in de zorg, met als doel:

  • het behandelen van epileptische aanvallen met innovatieve therapieën, waaronder aangepaste medicamenteuze behandelingen, specifieke diëten zoals het ketogeen dieet, en geavanceerde chirurgische technieken zoals epilepsiechirurgie of laser interstitiële thermotherapie (LITT). Deze benaderingen worden op maat gekozen op basis van het individuele profiel van elke patiënt, in nauwe samenwerking met het gezin en in overleg tussen de gespecialiseerde teams van het Kinderziekenhuis en het UZ Erasme ;
  • het begeleiden van leerstoornissen en de psychologische en sociale impact van de aandoening.

NEUROMUSCULAIR

Het neuromusculair referentiecentrum biedt consultaties aan voor de diagnose van neuromusculaire aandoeningen en een multidisciplinaire opvolging met de betrokkenheid van kinesitherapeuten, orthopedisten, ergotherapeuten, psychologen, enz., in samenwerking met het volwassenencentrum van het UZ Erasme – contact: Prof. Nicolas Deconinck en Dr. Pauline Dontaine.

NEURO-INFLAMMATOIR

Voor bepaalde aandoeningen kunnen gentherapieën worden overwogen. De gespecialiseerde raadpleging voor neuro-inflammatoire aandoeningen biedt een aangepaste en multidisciplinaire aanpak van deze zeldzame en complexe ziekten, met de betrokkenheid van de teams van intensieve zorgen, fysische geneeskunde en pijnbehandeling.

Prenatale diagnostiek maakt het mogelijk om neurologische aandoeningen zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen, dankzij de samenwerking met de pre- en perinatale teams van de HUB- en IRIS-netwerken. Deze diagnostiek helpt bij het inschatten van de neurologische prognose, het ondersteunen van therapeutische beslissingen en het bieden van een pre- en postnataal traject dat zo goed mogelijk aansluit bij de specifieke en ethische noden van het kind en zijn of haar gezin.

NEURO-ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN EN SYNDROOM VAN DOWN

Het multidisciplinair centrum voor neuro-ontwikkelingsstoornissen (inclusief het syndroom van Down) organiseert gecoördineerde raadplegingen om een optimale aanpak van deze aandoeningen te garanderen. Alle afspraken bij de verschillende specialisten worden op één dag gepland, om overbodige verplaatsingen voor de gezinnen te vermijden.

CEREBRALE PARESE

CIRICU: Het Kinderziekenhuis is één van de locaties van het Interuniversitair Referentiecentrum voor Cerebrale Parese (ULB-VUB-Ulg). Dankzij een overeenkomst met het RIZIV wordt er een gespecialiseerde, multidisciplinaire begeleiding aangeboden voor iedereen – kind of volwassene – met cerebrale parese.

Onze team

neuropediatrie-team

Onze artsen specialisten

Focus

De afdeling Neuropediatrie werkt via het BRACE-centrum (Brussels Rare and Complex Epilepsies) samen met andere nationale en internationale universitaire centra binnen het European Research Network (ERN) EpiCare.   

Image
Alternative text

Onderzoek

  • De afdeling werkt actief mee aan meerdere onderzoeksprojecten, meer bepaald wat betreft het verband tussen epilepsie en cognitie in centro-temporale epilepsie, mede dankzij de steun van het Belgian Kids Fund en het IRIS Fund, in samenwerking met UR2NF
  • De afdeling neemt actief deel aan de ontwikkeling van innovatieve therapieën bij de neuromusculaire aandoeningen.
  • De afdeling voert actief onderzoek naar mogelijke verbeteringen in de behandeling van dyspraxie bij het kind. 
photo_enseignement réa

Onderwijs

Onderwijs neemt een centrale plaats in tussen de activiteiten van de afdeling: 

  • Onze afdeling is door de FOD Volksgezondheid erkend als stageplaats voor pediatrische neurologie; wij organiseren daarom wekelijkse multidisciplinaire rondes waarbij meer bepaald de artsen in opleiding betrokken worden. 
  • Wij werken actief mee aan meerdere interuniversitaire getuigschriften (epilepsie, neuromusculaire aandoeningen, pediatrische neurologie). 
  • Meerdere artsen en paramedici hebben bij ons doctoraatsthesissen gerealiseerd en doceren nu aan diverse faculteiten. 

Publicaties