EpiKIDS Neuro-center H.U.B

Multidisciplinair centrum voor epilepsie bij baby’s, kinderen en jongvolwassenen – Academisch Ziekenhuis Brussel

Image
vue_du_ciel_bati_huderf_2.png

Het EpiKIDS Neurocentrum van het Academisch Ziekenhuis Brussel verenigt een team van specialisten dat zich toelegt op de behandeling en het onderzoek van pediatrische epilepsie. Het centrum heeft een dubbele missie: hoogstaande zorg bieden aan jonge patiënten én bijdragen aan de vooruitgang van de wetenschappelijke kennis op dit domein.

Het centrum maakt gebruik van de nieuwste medische inzichten om diagnosen te verfijnen en behandelingen te optimaliseren, met bijzondere aandacht voor de impact van epilepsie op de ontwikkeling en levenskwaliteit van het kind.

Het EpiKIDS Neurocentrum van het H.U.B hanteert een geïntegreerde aanpak die medische expertise combineert met paramedische ondersteuning, met als doel een globale en gepersonaliseerde zorg voor elk kind.

Pr Alec Aeby
Diensthoofd kinderneurologie

Een geïntegreerd centrum

Het EpiKIDS Neurocentrum steunt op de gezamenlijke expertise van de teams van het Erasme- en het Kinder-ziekenhuis, en biedt zo een complete, op maat gemaakte zorg aan kinderen met epilepsie. Rond gespecialiseerde kinderneurologen werken onder andere neurochirurgen, verpleegkundigen, klinisch psychologen, neuropsychologen, ergotherapeuten en logopedisten samen.

Dankzij deze synergie kunnen zij de impact van epilepsie op ontwikkeling, cognitie en dagelijks leven nauwkeurig analyseren en samen het best mogelijke zorgtraject uitstippelen, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

 

Informatie en inschrijving: Seminarie 27 mei 2025

Innovatie

Het H.U.B. beschikt over interstitiële laserthermotherapie (LITT), een minimaal invasieve chirurgische techniek die een revolutie teweegbrengt in de behandeling van bepaalde vormen van therapieresistente epilepsie. Door met precisie de epileptogene zones te targeten met een laser, maakt deze benadering het mogelijk om het aantal aanvallen te verminderen, terwijl het gezonde hersenweefsel wordt gespaard. Hierdoor worden postoperatieve restletsels tot een minimum beperkt.

Tegelijkertijd lopen er meerdere studies om het begrip van de ziekteprocessen verder te verfijnen. Het onderzoek richt zich onder meer op centrotemporale epilepsie en de neurodevelopmentale impact ervan, evenals op de identificatie van genetische oorzaken van epilepsie, onder leiding van Sarah Duerinckx.

alec_aeby.jpg

Onze experten

Prof. Alec Aeby – Diensthoofd kinderneurologie van het H.U.B


 Als erkend specialist in neurologische aandoeningen bij kinderen is hij bijzonder betrokken bij de zorg voor pediatrische epilepsieën.Hij is actief betrokken bij klinisch onderzoek en neemt deel aan meerdere studies die gericht zijn op een beter begrip van de mechanismen achter pediatrische epilepsieën, in het bijzonder centrotemporale epilepsie en de genetische oorzaken van epilepsie.

schuind_sophie3.jpg

Dr Sophie Schuind – Neurochirurg


Dr. Sophie Schuind is neurochirurg, gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van epilepsie. Ze leidde met succes de eerste interventie van interstitiële laserthermotherapie (LITT) bij een patiënt met therapieresistente epilepsie.

claudine_sculier_3.jpg

Dr. Claudine Sculier – Kinderneuroloog & Epileptoloog

Dr. Claudine Sculier is kinderneuroloog, gespecialiseerd in epileptologie en expert in de behandeling van complexe epilepsieën. Ze beschikt over bijzondere expertise in epilepsiechirurgie en intracraniële EEG, ontwikkeld aan de Fondation Rothschild in Parijs. Tijdens haar opleiding aan het Boston Children's Hospital, Harvard Medical School, nam ze ook deel aan meerdere onderzoeksprojecten over inflammatoire epilepsieën. Haar benadering combineert gepersonaliseerde zorg met therapeutische innovaties, in het bijzonder voor kinderen met farmacoresistente epilepsie.

baijot_simon2-3.jpg

Simon Baijot, PhD - Neuropsycholoog


Verantwoordelijke van de sector "Cognitie: baby, kind, adolescent", Dienst Neuropsychologie en Logopedie, H.U.B.

Simon Baijot is gespecialiseerd in de kinderneurologie. Hij evalueert en volgt de cognitieve functies op bij kinderen en adolescenten met neuroontwikkelingsstoornissen (ADHD, dyspraxie…) of met neurologische en systemische aandoeningen die een impact hebben op het cognitief functioneren (epilepsie, narcolepsie, auto-immuunziekten).

In het kader van de zorg voor patiënten met epilepsie benadrukt hij het belang van een gepersonaliseerde cognitieve en gedragsmatige opvolging, met als doel de impact van epileptische aanvallen op de ontwikkeling van het kind te beperken.

sophie_carlier3_2.jpg

Sophie Carlier – Klinisch psychologe


Sophie Carlier is klinisch psychologe en begeleidt kinderen en adolescenten met epilepsie. Ze is gespecialiseerd in de evaluatie en begeleiding van neuroontwikkelingsstoornissen.

Ze hecht bijzonder belang aan een individuele psychologische begeleiding, die essentieel is om patiënten en hun families te helpen de aandoening te begrijpen, dagelijkse uitdagingen te overwinnen en een optimale levenskwaliteit te behouden.

neuro_team2.jpg

Onze Team


Kinderneurologen: Prof. Alec Aeby, Dr. Claudine Sculier, Dr. Cynthia Prigogine
Genetica van epilepsie: Dr. Sarah Duerinckx
Epilepsiechirurgie: Dr. Sophie Schuind
Klinisch psychologe: Sophie Carlier
Neuropsycholoog: Simon Baijot

%20m [dot] wayllaceriguera [at] hubruxelles [dot] be (E-mail)

Universitair KinderZiekenhuis Koningin Fabiola
Jean Joseph Croqlaan 15 – 1020 Brussel

Een afspraak maken

 

Image
Epilepsie Enfants jeunes Neurochirurgie Epikids neuro center HUDERF H.U.B Erasme Hôpital