We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Acute virale bronchiolitis
Wat is acute virale bronchiolitis?
Acute virale bronchiolitis is een veelvoorkomende infectie van de luchtwegen bij kinderen jonger dan twee jaar. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV), maar kan ook veroorzaakt worden door andere virussen die niet altijd gedetecteerd worden in tests. Symptomen zijn onder andere een verstopte neus, hoesten, koorts, piepende ademhaling, apneu, ademhalingsproblemen, voedingsproblemen en vermoeidheid. Sommige kinderen hebben een verhoogd risico, waaronder kinderen jonger dan drie maanden, prematuur geboren kinderen en kinderen met onderliggende aandoeningen.
Behandeling en verzorging
Belangrijke complicaties van bronchiolitis zijn ademhalingsinsufficiëntie, uitdroging en, in zeldzame gevallen, een bacteriële superinfectie. De behandeling in het ziekenhuis blijft voornamelijk symptomatisch, gericht op het verlichten van het kind. Dit omvat neuszorg met fysiologisch zout, regelmatige hydratatie, koortsbehandeling en isolatie om contacten te minimaliseren, vooral met risicopersonen. Bij ernstige gevallen kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn en kan ziekenhuisopname worden aanbevolen.
Thuismonitoring: Let goed op tekenen van ademhalingsnood (aanhoudend snel ademen, tekenen van inademingsinspanning of ademhalingspauzes), verminderde voeding ondanks het opdelen ervan, overmatige vermoeidheid, bleekheid of aanhoudende koorts.
Thuiszorg: Voer regelmatig neusverzorging uit met fysiologisch zout voor elke maaltijd, zorg voor voldoende hydratatie door de voeding op te splitsen (vaker kleinere hoeveelheden melk geven) en behandel koorts.
Medische hulp: Neem bij aanhoudende zorgen contact op met de behandelend arts of kinderarts. Als zij niet beschikbaar zijn, zijn er 24 uur per dag kinderartsen op de spoedeisende hulp beschikbaar.