We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Depressie en angststoornissen
Overzicht

Beschrijving
Elk kind kan zich wel eens verdrietig, depressief of bang voelen, zeker na moeilijke levensgebeurtenissen. Als die emoties blijven aanhouden en intens zijn, kunnen ze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van het kind: op school, hobby's, contacten met anderen, maar ook op de slaap, de voeding enz. Het is belangrijk om te weten dat ook kinderen echte depressieve of angststoornissen kunnen krijgen.
Behandeling
Als u zich zorgen maakt, praat er dan eerst over met uw pediater of huisarts. Het kan ook nuttig zijn om een geestelijkegezondheidsprofessional, psycholoog of kinderpsychiater te raadplegen. In Brussel kunt u contact opnemen met www.bru-stars.be, het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren. Het H.U.B. werkt nauw met hen samen.
Als de zorgverlener het nodig vindt, kan het kind worden doorverwezen naar de dienst kinderpsychiatrie van het HUDERF.
- Tijdens de eerste raadpleging bespreekt de kinderpsychiater met het kind en de ouders alle fysieke en mentale bezorgdheden, eventueel storend gedrag, eet- en slaapgewoonten, enz. Indien nodig kunnen er extra onderzoeken worden uitgevoerd om andere diagnoses uit te sluiten.
- Therapeutische behandeling: wanneer er een precieze diagnose is gesteld, wordt er gedurende 3 à 6 maanden individuele (er zijn meerdere mogelijke benaderingen) en/of familiale psychologische begeleiding opgestart. Als dat niet voldoende blijkt en/of als de toestand van het kind of de jongere zorgwekkend blijft of bij aanvang al ernstig is, kunnen antidepressiva worden overwogen.
- Dagbehandeling: in het geval van een ernstige stoornis, eventueel geassocieerd met trauma, kan een multidisciplinaire dagbehandeling worden opgestart in onze Eenheid ouders/baby (tot de leeftijd van 2,5 jaar) of in onze Dageenheid voor jonge kinderen.
Ziekenhuisopnames (van 8 tot 18 jaar) gebeuren alleen in ernstige situaties met risicogedrag (zelfmoordpoging, zelfverminking enz.).
Advies
Omdat kinderen verdriet en/of angst niet op dezelfde manier uiten als volwassenen, volgen hier enkele herkenningstekens om die emoties te herkennen op verschillende leeftijden:
- Jonger dan 3 jaar: vaak huilen, prikkelbaarheid, slaapproblemen en vooral teruggetrokkenheid (weinig oogcontact, niet spelen, weinig glimlachen enz.);
- Tussen 3 en 6 jaar: huilen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, driftbuien, leerachterstand enz.;
- Vanaf 6 jaar: frequente driftbuien, verdrietig gezicht, nooit vrolijk, verslechterende schoolprestaties enz.;
puberteit: wanhoop, geen interesse in activiteiten en hobby's, afstand nemen van vrienden, andere vrienden kiezen, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik enz.

Focus
De Eenheid ouders/baby is een unieke structuur in België. Baby's (van 0 tot 2,5 jaar) met hechtingsproblemen, ontwikkelingsstoornissen of eet- of slaapstoornissen worden samen met hun ouders begeleid door een multidisciplinair team met kinderpsychiaters, psychologen, vroedvrouwen, psychomotorisch therapeuten, gespecialiseerde verpleegkundigen, maatschappelijk werkers enz.