Bronchiëctasieën

bronchectasie

Wat is het?

Bij een bronchiëctasie (‘longpijpverwijding’) zetten de bronchiën (longpijpen) uit als gevolg van een infectie en een chronische ontsteking. 

De meest frequente oorzaken zijn mucoviscidose, primaire ciliaire dyskinesie, immuundeficiëntie, inademing van een vreemde stof, een ernstige longinfectie of herhaaldelijke luchtweginfecties. Tot de symptomen bij patiënten met bronchiëctasie behoren de dagelijkse aanhoudende hoestbuien en het dagelijkse ophoesten van slijmen en fluimen. Het is belangrijk de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen en te laten behandelen in een gespecialiseerd centrum.

Behandeling

De diagnose steunt op een volledig klinisch onderzoek, een uitgebreide vragenlijst en beeldvorming van de borstkas, bij voorkeur met een CT-scan. Om de juiste oorzaak te bepalen en de meest geschikte behandeling voor te schrijven, zijn andere aanvullende onderzoeken belangrijk: bronchoscopie, zweettest, bloedafname, ademhalingstest, ... Al die onderzoeken kunnen plaatsvinden in het Kinderziekenhuis.

Bij bronchiëctasiepatiënten wordt haast altijd ademhalingskinesitherapie voorgeschreven, al dan niet gekoppeld aan een aerosolbehandeling, om de luchtwegen te helpen vrijmaken en de longfunctie te verbeteren. Inenting, vooral tegen griep en pneumokokken, wordt uitdrukkelijk aanbevolen. Blootstelling aan passief roken is uiteraard verboden! Tot de behandeling kunnen ook langdurige antibioticakuren behoren, zeker bij de diagnosestelling en tijdens herhaalde infectieperiodes of bij toename van de symptomen. Azitromycine is een antibioticum met een ontstekingsremmende werking: dit kan worden voorgeschreven om de symptomen onder controle te houden en de ademhalingsfunctie te verbeteren. 

Adviezen voor ouders

 Als uw kind lijdt aan de aandoening bronchiëctasie, is het belangrijk:

  • Erop toe te zien dat het kind de medicatie blijft nemen en geregeld ademhalingskinesitherapie krijgt volgens de aanbevelingen van de arts.
  • Neem opnieuw contact op met uw arts bij infectie van de luchtwegen of bij verergering van de symptomen, zodat de behandeling eventueel kan worden aangepast.
  • Creëer thuis een gezonde omgeving. Zorg ervoor dat minstens binnenshuis niet wordt gerookt!
  • Zorg ervoor dat uw kind evenwichtige voeding krijgt, geregeld fysiek actief is en voldoende slaapt.
  • Denk eraan uw kind te laten inenten om seizoensgebonden infecties zoals griep te voorkomen.
bronchectasie
bronchectasie
Image
recherche_labo.jpg

Onderzoek

In het Kinderziekenhuis voeren de bronciëctasiepatiëntjes tijdens de diagnose en tijdens de opvolging allerlei geavanceerde tests van de ademhalingsfunctie uit (LCI - Lung Clearance Index), zodat wij die functie beter kunnen evalueren en hun behandeling aanpassen.

Recent onderzoek dat we eerder publiceerden, heeft de voordelen van deze techniek aangetoond: Wael Alkoussa, Laurence Hanssens, Valerie Sputael, Frederico De Lucia, Christine Quentin. Alkoussa W, Hanssens L, Sputael V, De Lucia F, Quentin C. A Pilot Study of Lung Clearance Index as a Useful Outcome Marker in the Follow-Up of Pediatric Patients with Non-Cystic Fibrosis Bronchiectasis? Children 2023, 10(5), 791; https://doi.org/10.3390/children10050791.

Onze specialisten