Eetstoornissen

troubles alimentaires

Beschrijving

Anorexia, boulimie en hyperfagie zijn eetstoornissen. Ze kunnen zich manifesteren als gewichtsverlies of gewichtstoename met of zonder zelfopgewekt braken, moeite om te eten, overmatig sporten enz.

Het is belangrijk om een eetstoornis vroegtijdig op te sporen en te behandelen om te voorkomen dat ze chronisch wordt. 

Behandeling

Eetstoornissen beginnen meestal in de puberteit, maar kunnen ook al bij kinderen jonger dan 12 jaar optreden. Als u zich zorgen maakt, praat er dan over met uw pediater of huisarts. De behandeling (terugbetaald door het ziekenfonds) begint met psychologische ondersteuning en een gespecialiseerde voedingsopvolging die worden gecoördineerd door de huisarts. 

Als die eerste stap niet helpt, als de problemen verergeren of als de stoornis op het moment van de diagnose al in een gevorderd stadium is, kunt u contact opnemen met de dienst kinderpsychiatrie van het H.U.B. op de HUDERF-site voor kinderen jonger dan 12 jaar of op de Erasme-site voor tieners en jongvolwassenen. 

  1. Diagnosticering: het zorgtraject begint met een eerste raadpleging bij een kinderpsychiater. Er worden verschillende aanvullende onderzoeken en controles uitgevoerd om de diagnose te bevestigen of te preciseren. 
  2. Therapeutische behandeling: afhankelijk van de situatie van het kind of de tiener zijn er 2 interventieniveaus: 

     

  • een intensief multidisciplinair ambulant programma dat ook de ouders ondersteunt;
  • opname in het HUDERF (voor kinderen van 8 tot 14 jaar) of het Erasme Ziekenhuis (voor tieners van 12 tot 18 jaar) voor de zeer ernstige gevallen, waarbij er vaak sprake is van comorbiditeit (kritieke ondervoeding, depressie, zelfmoordpogingen, angststoornissen, autismespectrumstoornissen enz.). Een ziekenhuisopname is altijd vrijwillig. Ook wordt er steeds een contract (met een streefgewicht) opgesteld met de patiënt en zijn of haar gezin. 

Advies

De dienst kinderpsychiatrie van het HUDERF heeft de creatie van www.tca-bru.be gecoördineerd. Dat is een Brussels platform bedoeld voor (jonge) mensen met een eetstoornis, hun gezinnen en zorgverleners. U vindt er: 

  • een zelfevaluatietest met 5 vragen;
  • informatie over de verschillende eetstoornissen (anorexia, boulimie, hyperfagie);
  • de beschikbare zorgtrajecten en ondersteuningsmogelijkheden. 
Spectre autistique

Focus: autismespectrum

Er zijn medische en paramedische specialisten aan het H.U.B. die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen en zich in het bijzonder richten op de opsporing en behandeling van eetstoornissen bij patiënten met een autismespectrumstoornis (ASS). Het gaat vaak om jonge meisjes bij wie het autisme niet altijd gediagnosticeerd is en de eetstoornis de vorm van een ritueel aanneemt, waardoor ze moeilijk te begrijpen en te behandelen is. 

Onze specialisten