Longafwijkingen

pneumo-illustration

Wat is het?

Longafwijkingen zijn anomalieën in de ontwikkeling van de longen, nog voor de geboorte. Deze afwijkingen kunnen de ademhaling beïnvloeden en infecties bij het kind bevorderen. 

Welke longafwijkingen komen het meest voor?

  • Congenitale Cystische Adenomatoïde Malformaties (CCAM) zijn abnormale massa’s longweefsel die cysten van uiteenlopende grootte kunnen bevatten.
  • Longsequestraties zijn segmenten van niet-functioneel longweefsel die hun eigen abnormale bloedtoevoer ontvangen.
  • Diafragmahernia’s zijn afwijkingen in het diafragma (middenrif) waardoor buikorganen in de borstkas kunnen terechtkomen zodat de longen in verdrukking komen en hun ontwikkeling en functioneren wordt belemmerd.

Behandeling

Longafwijkingen worden vaak al tijdens de zwangerschap vastgesteld. In het Kinderziekenhuis wordt elk geval voor de geboorte besproken door een multidisciplinair team van gynaecologen, neonatologen en pediatrische longartsen, en ook met de ouders. Via deze samenwerking wordt vanaf de geboorte een grondige evaluatie gemaakt en een aangepaste behandeling gepland. Deze kinderen kunnen immers, afhankelijk van de aard en de ernst van de misvorming, al vanaf de geboorte diverse symptomen zoals ademhalingsproblemen vertonen, en ademhalingsondersteuning behoeven. In het eerste levensjaar wordt een scan van de borstkas gemaakt om de misvorming te identificeren en een behandelingsplan op maat op te stellen. Dit kan een chirurgische ingreep omvatten om de misvorming te corrigeren, maar ook strategieën om ademhalingsinfecties te voorkomen en te beheren. Er kan ook kinesitherapie worden voorgeschreven om de longcapaciteit te verhogen en de risico’s op complicaties te verminderen. Dit behandelingsplan wordt vooraf tijdens onze multidisciplinaire meetings besproken met de thoraxchirurgen en de radioloog.

Adviezen voor ouders

Enkele adviezen als je kind een longafwijking heeft:

  • hanteer een strakke hygiëne om de infectierisico’s te beperken;
  • laat het kind vaccineren om seizoensgebonden infecties zoals griep te voorkomen;
  • waak over een gezonde omgeving (geen blootstelling aan rokers, vochtigheid of schimmels)
pneumo
Pneumologie HUDERF
pneumo

Onze specialisten