We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Slokdarmatresie (-afsluiting) en daaruit volgende ademhalingscomplicaties
Wat is het?
Slokdarmatresie (of slokdarmafsluiting) is de aangeboren afwijking waardoor (vanaf de geboorte) het voedsel de maag niet kan bereiken.
Deze afwijking is het gevolg van een onvolledige scheiding van slokdarm en luchtpijp tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Dit gaat vaak ook gepaard met abnormale verbindingen (‘fistels’) tussen slokdarm en luchtpijp. Slokdarmatresie kan alleen chirurgisch behandeld worden. Er kunnen ook andere misvormingen aanwezig zijn (bijv. VACTERL-syndroom). Voor slokdarmatresie is dus een multidisciplinaire aanpak in een gespecialiseerd centrum vereist.
Behandeling
In het Kinderziekenhuis worden patiëntjes na hun ingreep voor slokdarmatresie opgevolgd door een multidisciplinair team met een gastro-enteroloog, een digestief chirurg en een pneumoloog. Zij werken bovendien nauw samen met andere specialisten (cardioloog, orthopedisch chirurg, logopedist, …) om snel mogelijke aansluitende complicaties op te sporen en te behandelen, en zo mogelijk te voorkomen. Het voordeel van deze werkwijze is dat de ouders tijdens één consultatie te maken krijgen met de drie specialisten die elk het kind onderzoeken en samen een specifiek en aangepast behandelingsplan uitwerken. Het verslag van dit overleg wordt systematisch naar de kinderarts en/of huisarts verzonden.
Naast complicaties op het domein van de spijsvertering (bijv. gastro-oesofageale reflux) hebben kinderen met een slokdarmatresie ook te lijden van een ‘zachte’ luchtpijp (tracheomalacie) die hinderlijk is voor de afvoer van slijmafscheiding door de luchtpijp. Dit leidt tot lokale ophopingen wat dan weer bevorderlijk is voor infecties. Ook andere factoren kunnen de kwetsbaarheid op het vlak van de luchtwegen verhogen: gastro-oesofageale reflux, virussen, allergieën, astma, ... De fistel tussen slokdarm en luchtpijp kan terugkeren en hoest of infecties van de luchtwegen veroorzaken. De diagnose moet snel gesteld worden; een spoedige behandeling is noodzakelijk.
Adviezen voor ouders
Mogelijke gevolgen voor de luchtwegen van het kind na een ingreep voor slokdarmatresie:
- Het kind kan vaker hoesten om afscheiding (slijmen) af te voeren, het benauwd krijgen of symptomen vertonen die op astma lijken.
- Infecties van de luchtwegen kunnen gemakkelijker leiden tot complicaties zoals bronchiolitis of longontsteking waarvoor ademhalingskinesitherapie, antibiotica en zelfs een opname nodig kunnen zijn. Aarzel dus niet om contact op te nemen met de pneumoloog van het team!
- Het is belangrijk de medicatie (maagzuurremmers) toe te dienen volgens de aanbevelingen van de arts.
- Aarzel niet om meer informatie te zoeken op de website van de Belgische Vereniging voor Families, getroffen door Slokdarmatresie
Focus
Het Kinderziekenhuis past een minder invasieve techniek toe in het geval van fistelrecidief bij patiënten die eerder al een ingreep voor slokdarmatresie ondergingen, en dit om nieuwe chirurgie te vermijden.
De diagnose wordt gesteld via een bronchoscopie waarbij de luchtwegen en de verbinding tussen luchtpijp en slokdarm wordt bekeken dankzij de doortocht van methyleenblauw dat in de slokdarm wordt toegediend (methyleenblauwtest). De fistel wordt ook via bronchoscopie (en dus niet chirurgisch) gedicht, namelijk met een wattenschijfje dat in een zuuroplossing is gedrenkt (chemocauterisatie).