MUCOVISCIDOSE: Een toonaangevend referentiecentrum in de strijd tegen mucoviscidose aan het Academisch Ziekenhuis Brussel

Tijdens de Europese Week van de Mucoviscidose, van 18 tot 24 november 2024, benadrukt het Universitair Ziekenhuis Brussel (H.U.B.), als referentiecentrum in België, de ernst en de uitdagingen van deze ongeneeslijke genetische aandoening

Image
kid_muco.jpg

Een ziekte die lichaam en leven verstikt

Mucoviscidose, ook wel taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke aandoening die het lichaam zwaar belast. Voor jonge patiënten is het een dagelijkse strijd tegen dik, kleverig slijm dat de longen verstopt, de luchtwegen blokkeert en infecties bevordert. Dit leidt uiteindelijk tot ademhalingsproblemen.

Daarbovenop kampen patiënten vaak met een slechte vetopname, een bijkomend gezondheidsprobleem dat een zware impact heeft op hun welzijn. Mucoviscidose vereist daarom voortdurende medische zorg en een constante inspanning om een zo goed mogelijke levenskwaliteit te behouden.

Ce dispositif unique en Belgique permet aux patients de bénéficier d’une continuité des soins tout au long de leur vie

Pr Hanssens et Pr Knoop

Een doorbraak dankzij eiwittherapie

Sinds 2022 biedt een eiwittherapie, mede ontwikkeld door de teams van het H.U.B., hoop aan meer dan 85% van de patiënten met mucoviscidose. Door direct de genetische oorzaken van de ziekte aan te pakken, verbetert deze therapie de levenskwaliteit aanzienlijk en verlengt het de levensverwachting. Het is een mijlpaal in de strijd tegen deze ziekte.

Toekomstperspectieven met gentherapie

Helaas kan de eiwittherapie niet iedereen helpen. Voor de 10 à 15% van de patiënten die hier geen baat bij hebben, onderzoekt het H.U.B. alternatieven zoals fagotherapie en de veelbelovende vooruitgang binnen de gentherapie. Hoewel deze aanpak nog in een experimenteel stadium verkeert, biedt het hoop op een mogelijke genezing door rechtstreeks de genetische mutaties aan te pakken die mucoviscidose veroorzaken.

Met zijn toewijding biedt het H.U.B. patiënten de mogelijkheid om met meer gemoedsrust op te groeien en uiteindelijk meer autonomie te bereiken in hun leven met deze ziekte.