Pediatric Airway Seminar: een hoogstaande opleiding in pediatrische NKO aan het HUDERF
De pediatrische NKO-kliniek van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF) organiseerde, in samenwerking met UZ Leuven en UZA, een nieuwe editie van het Pediatric Airway Seminar, gewijd aan de aanpak van luchtwegproblematieken bij kinderen.

De tracheotomie bij kinderen
Op 21 en 22 maart jongstleden stond de zorg voor de pediatrische luchtwegen centraal in het UKZKF. In samenwerking met UZ Leuven en UZA bracht deze nieuwe editie van het Pediatric Airway Seminar Belgische en internationale professionals samen rond een onderwerp dat tegelijk gespecialiseerd en van essentieel belang is: de tracheotomie bij kinderen.
De deelnemers konden complexe technische handelingen oefenen in omstandigheden die sterk leken op de klinische realiteit.
Een technische ingreep op het kruispunt van verschillende disciplines
Een tracheotomie wordt uitgevoerd wanneer een kind niet meer normaal via de natuurlijke luchtwegen kan ademen. De ingreep bestaat uit het maken van een opening in de luchtpijp, waarin een ademhalingscanule wordt geplaatst. In de pediatrie blijft deze chirurgische handeling zeldzaam, maar essentieel. Ze vereist de inzet van NKO-chirurgen, anesthesisten, intensivisten en verpleegkundigen, aangezien ze het dagelijks leven van het kind en zijn of haar familie ingrijpend beïnvloedt.
Een seminarie in twee delen, om te denken en te doen
Op vrijdag 21 maart vond een online sessie plaats waarin de theoretische en klinische basis werd gelegd. Onder leiding van Dr. Oren Cavel (HUDERF) werden de presentaties gegeven door toonaangevende specialisten in de pediatrische NKO, zoals professor Ari Derowe (Dana Hospital, Tel Aviv) en professor Pierre Fayoux (CHU Lille).
Het programma behandelde de grote uitdagingen van het vakgebied: neonatale indicaties, het onderscheid tussen tracheotomie en tracheostomie, opvolging op intensieve zorgen, therapeutische alternatieven, het beheer van complexe situaties, revalidatie in het ziekenhuis of thuis. De uiteenzettingen waren gebaseerd op concrete klinische casussen die de diversiteit van de praktijk weerspiegelden.
Onderdompeling in realistische omstandigheden: simulatie ten dienste van de opleiding
De dag erna, op zaterdag 22 maart, werd overgegaan tot de praktijk. In de operatiezalen van het UKZKF werden een twintigtal deelnemers – assistenten in NKO, artsen in opleiding intensieve zorgen of neonatologie – uitgenodigd om de aanpak van kinderen in respiratoire noodsituaties te simuleren.
Begeleid door een multidisciplinair team van opleiders afkomstig van het UKZKF, UZ Leuven, UZA en andere partnercentra, konden de deelnemers complexe technische handelingen reproduceren in omstandigheden die zo dicht mogelijk bij de klinische realiteit aanleunen. Monitoren, observatoren en onmiddellijke feedback: alles was aanwezig om goede reflexen aan te leren en een gedeelde benadering van patiëntveiligheid te bevorderen.